Blog

Wat te doen na een bedrijfsbrand? 4 essentiële stappen

30/11/2017

Een bedrijfsbrand laat steeds een onuitwisbare indruk na op zowel het personeel als de bedrijfsleiding. Toch is het belangrijk dat je kort na de tragische gebeurtenissen alweer de draad oppikt, zodat de heropbouw in gang kan worden gezet. In dit artikel loodsen we je stap voor stap doorheen de eerste dagen en weken.

1) Ga het pand niet in zonder toestemming van brandweer en politie

Heel wat bedrijfsleiders worden erg emotioneel wanneer ze geconfronteerd worden met de schade die is aangericht door de brand. Hoe moeilijk het ook is, probeer vooral rustig te blijven en ga vooral het pand niet in zonder uitdrukkelijke toestemming van de brandweer en de politie. Slechts wanneer de brandweer het pand vrijgeeft, kun je de schade binnenin opmeten.

2) Contacteer de verzekering én de aannemer voor heropbouw

Neem zo snel mogelijk contact op met de verzekering. Zij sturen een expert die de oorzaak onderzoekt en de schade opmeet. Het is belangrijk dat al het papierwerk in orde is zodat eventuele schadevergoedingen niet te lang op zich laten wachten.

Maak van de gelegenheid gebruik om ook al de aannemer voor de sloopwerken te contacteren. In het ideale scenario zitten aannemer en verzekeraar samen rond de tafel om een en ander te bespreken. Beide partijen kunnen dan alles met elkaar afstemmen voor een vlotte afhandeling van de financiën.

3) Stel een lijst op van alle beschadigde bezittingen

Probeer een zo volledig mogelijke lijst van alle bezittingen op te stellen. Ook dit helpt de verzekering bij een vlotte afhandeling van de zaak. Vermeld bij elk item de kostprijs. Hiervoor maak je eventueel gebruik van de inventarislijst van de verzekering.

4) Laat de aannemer zijn werk doen

Wanneer al het papierwerk in orde is, kunnen de opruiming en eventuele sloopwerken van start gaan. Belangrijk om te weten: bij de heropbouw van een pand na een ramp is geen bouwvergunning nodig. Bij een vlotte afhandeling staat je bedrijf binnen de kortste keren dus weer recht.

Ben je op zoek naar een specialist in sloopwerken en heropbouw als gevolg van een brand? Neem contact op met het snelle interventieteam van Cura.