Blog

4 opvallende cijfers over bedrijfsbranden

06/07/2019

Statistieken over bedrijfsbranden bevatten een bron aan waardevolle informatie. Ze helpen ons om oorzaken en gevolgen te ontdekken. Zo maken we in de toekomst hopelijk niet dezelfde fouten.

Meer weten? Lees snel deze interessante cijfers:

45% van alle branden vindt plaats in een bedrijfspand

Dat is bijna de helft. Wat vrij veel is, aangezien het aantal bedrijfspanden slechts een klein percentage is van het totale aantal gebouwen. Er zijn immers veel meer huizen en appartementen.

Waarom is dit cijfer zo hoog?

Waarschijnlijk omdat bedrijven een groter brandrisico hebben. Denk aan industriële installaties die op een hoge spanning werken of het gebruik van licht ontvlambare producten.

De meest voorkomende locaties zijn kantoren/fabrieken (11,3%), stallen (8,5%) en horecazaken (8,5%)

Verrast dat stallen zo hoog op deze lijst staan?

Wel, dat komt om twee redenen. Eerst en vooral zijn er allerlei factoren die een brand in de hand werken, zoals verouderde elektriciteitsinstallaties en brandbare producten (stro, hooi, hout…). Daarnaast ontbreken op veel locaties blusapparaten, brandmelders, sprinklerinstallaties en andere veiligheidsmaatregelen. En controles op de brandveiligheid zijn er ook amper.

65% van de branden wordt met een sprinklerkop onderdrukt

Het doel is om een beginnende brand zo snel mogelijk te onderdrukken, voordat ze zich verspreidt en meer schade veroorzaakt. Daarom zijn sprinklerkoppen een meerwaarde. Die blussen automatisch. Zelfs in het midden van de nacht, wanneer er niemand aanwezig is. Zo worden heel wat brandhaarden in de kiem gesmoord.

Top 5 brandoorzaken bij bedrijven

De Nederlandse verzekeraar Reaal onderzocht de oorzaken van bedrijfsbranden. Dit was hun top vijf:

Hoewel niet alles vermijdbaar is, zijn er toch enkele mogelijkheden om je bedrijf te beschermen. Door bijvoorbeeld je werknemers correct op te leiden of het terrein beter te beveiligen. Ook brandvaste wanden tussen gebouwen kunnen de schade beperken.