Blog

5 tips om brand in je bedrijf te voorkomen (preventietips)

29/04/2018

Better safe than sorry. Branden zorgen jaarlijks voor honderden miljoenen euro aan economische schade. Dat is wel het laatste dat je als bedrijf wil meemaken. Houd daarom rekening met deze 5 preventietips.

1. Controleer de elektrische installatie

Kortsluitingen zijn vaak de oorzaak van branden. Daarom raden we aan om de elektrische installatie regelmatig te laten nakijken. Zo ben je helemaal zeker dat alles naar behoren functioneert.

Is er een grote aanpassing van het elektriciteitssysteem, bijvoorbeeld de plaatsing van zonnepanelen of de uitbreiding van het gebouw, dan is een herkeuring verplicht.

2. Personeel opleiden en sensibiliseren

Ook medewerkers helpen om bedrijfsbranden te voorkomen. Leer ze op een correcte manier omgaan met machines en brandbare grondstoffen. Daarnaast is een sensibiliseringscampagne over brandveiligheid een goed idee.

3. Branddetectie en brandblusinstallatie

Breekt er toch brand uit? Dan is het van cruciaal belang om deze zo snel mogelijk te detecteren. Want vuur verspreidt zich in sneltempo. Brandmelders mogen dus zeker niet ontbreken. En met behulp van een automatisch blussysteem geeft je kleine brandhaarden geen kans om uit te breiden.

4. Bescherming tegen brandstichting

Helaas is niet elke brand een ongeluk. Soms wordt het vuur bewust aangestoken, misschien door een pyromaan of een ongelukkige ex-werknemer. Bescherm het gebouw met camera’s, een toegangscontrole en andere veiligheidsmaatregelen.

5. Brandbeveiliging in het gebouw

Tijdens de bouw van een pand kan je reeds aandacht schenken aan de brandveiligheid. Door bijvoorbeeld een grote ruimte te verdelen in kleinere compartimenten met brandvaste tussenwanden. Of de bescherming van leidingen met speciale brandmoffen. Verder berg je brandbare stoffen best op in een apart gebouw.