Blog

Zo bescherm je jouw bedrijfspand tegen overstromingen

10/04/2019

Vrijwel elk jaar is er wel een nieuwsbericht over straten en gebouwen die overstromen door een overvloed aan regen. Dat wil je echt niet meemaken. Daarom is het een goed idee om enkele beschermingsmaatregelen te nemen.

Afwatering

Alles begint met de juiste opbouwhoogte. De vloerpas moet altijd hoger liggen dan het maaiveld om overstromingen te vermijden. Daarnaast is er een goede afwatering nodig – weg van het pand. Zo is de kans kleiner dat het regenwater een weg naar binnen vindt.

Waterdoorlatende verharding

Niet-waterdoorlatend verhardingen werken overstromingen in de hand. Het regenwater kan immers niet weg.

Daarom bestaan er tegenwoordig regels omtrent de verhardingen op een stuk grond. Sommige gemeenten beperken dit tot een bepaald percentage. Er bestaan ook materialen die wel regen doorlaten, zoals grastegels, siergrind, speciale klinkers, enz.

Bufferzones en infiltratiebekkens

Het is een goed idee om bufferzones te maken rondom je bedrijfspand. Hier kan het water ophopen en langzaamaan in de grond sijpelen. Er bestaan ook ondergrondse infiltratiebekkens. In deze elementen krijgt het regenwater de tijd om rustig te bezinken.

Groendaken

Groendaken zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een praktisch nut. Want ze houden een deel van het water vast. Hierdoor komt het trager vrij en worden regenafvoeren minder hard belast tijdens een fikse regenbui.

Extra maatregelen

Bestaat er ondanks bovenstaande maatregelen toch nog een kans op overstromingen? Dan zijn er nog een aantal andere mogelijkheden: