Blog

Hoe voorkom je stormschade?

08/05/2018

We krijgen bijna jaarlijks te maken met hevig stormweer. De sterke windvlagen, fikse regenbuien en gevaarlijke bliksems die stormen met zich meebrengen, zijn niet bepaald een pretje. Soms veroorzaken ze flink wat beschadigingen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de kans op stormschade te verkleinen.

Zet voertuigen binnen

Stormen gaan vaak gepaard met hagelbuien en rondvliegende takken. Die kunnen heel wat schade veroorzaken. Daarom zet je best zoveel mogelijk voertuigen binnen. Parkeer bijvoorbeeld de camionettes tijdelijk in de opslagplaats of zet de vrachtwagens op een overdekte staplaats.

Sluit ramen en deuren

Een winddicht bedrijfsgebouw ondervindt weinig last van een storm. Maar wanneer je een raam of deur openzet, breekt alle hel los. In extreme gevallen kan de wind van binnenuit het dak verwoesten.

Controleer losse onderdelen

Een bedrijfsgebouw wordt aangekleed met reclameborden, vlaggen, luifels, zonwering … Controleer of alles goed vast zit. Want anders ben je ze kwijt na een sterke windvlaag.

Laten bomen nakijken

Staan er rond het bedrijfsgebouw bomen? Dan kijk je best even na of er geen dode exemplaren tussen zitten. Die zijn gevoelig voor ontworteling door een rukwind, met alle gevolgen van dien. Ook dorre takken kunnen heel wat schade berokkenen.

Ontkoppel belangrijke elektrische apparaten

Blikseminslagen hebben al voor honderden miljoenen euro’s economische schade veroorzaakt. Dat kan je misschien als kiespijn. Voorzie dus een goede overspanningsbeveiliging of haal belangrijke elektrische toestellen preventief van het net.

Maak regenwaterafvoeren schoon

Stormen en regen gaan hand in hand. Op sommige momenten giet het pijpenstelen. Wanneer dit overtollige water niet weg kan, ontstaat er mogelijks waterschade. Daarom is het een goed idee om regelmatig afvoerpijpen vrij te maken.